Toen de Gildenbondsharmonie op 8 juni 1908 werd opgericht gebeurde dat meer uit religieuze dan uit muzikale motieven. Ieder jaar werd (en wordt nog steeds) de Boxtelse Processie van het Heilig Bloed gehouden en voor het spelen van de processiemarsen had men liever eigen muzikanten dan de ingehuurde krachten uit de buurtgemeenten.

De jonge vereniging ging onder leiding van directeur J. Hermans uit Den Bosch aan de slag in het cafe van Mol van de Ven aan de Rechterstraat en al op 7 december werd een eerste uitvoering gegeven. Daarna kon de Boxtelse gemeenschap vaak genieten van de muzikale rondgangen die vanuit de Petruskerk steevast leidden naar het vat bier dat door de Kasteelvrouwe in de tuinen van kasteel Stapelen werd aangeboden. Vele jaren werd het korps dan voorafgegaan door de drumband of de drumfanfare van de Gildenbondsharmonie. Nog steeds geeft de Gildenbondsharmonie in het eerste weekeinde van september haar traditionele Kasteelconcert op de binnenplaats van dit Boxtelse kasteel.

Onder leiding van onder meer Antoon Stolwerk bereikte het harmonieorkest de top van de Nederlandse blaasmuziek en na vele tweede en derde plaatsen op nationale kampioenschappen werd in 1980 onder leiding van Hans Klerx eindelijk de oranje wimpel in de superieure afdeling van de FKM behaald. Ook met dirigenten als Frans Scheepers, Jo Diederen en Alex Schillings werden op nationale en internationale podia mooie resultaten behaald. Onder leiding van Jan Cober werd nog een tweede nationale titel in de hoogste afdeling van de FKM behaald. Met dirigent Frenk Rouschop die de Gildenbonds van 1988 tot 2001 met zeer veel succes dirigeerde werden onder meer twee mooie eerste prijzen met onderscheiding gehaald in de concertafdeling van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade.

Met Sef Pijpers als dirigent werd achter de Koninklijke Harmonie van Thorn een tweede plaats behaald op het Open Nederlands Kampioenschap Concertafdeling (het zogenaamde mini-WMC te Kerkrade) in 2003.
Het Sprookjesgala met medewerking van balletgroep Tiga en Edwin Rutten was een groots evenement.

Eind 1999 werd onder de noemer “ten-TOON-stelling” in een tot galerie omgetoverde school een programma van louter op schilderskunst gebaseerde muziek gespeeld. Hoogtepunt daarbij was natuurlijk de live action-painting door Ton Verstraten op Moussorgski’s Schilderijen- tentoonstelling. Meer recent waren themaconcerten als Tapas Y Mas (Spaans), High Tea Concert (Engels) en Russisch en Weens georiënteerde Nieuwjaarsconcerten erg succesvol met als hoogtepunt Vive La France in november 2022. 

Het programma is altijd zeer divers en al regelmatig werden door de Gildenbondsharmonie premieres gegeven, soms van werken die voor de “Bonds” geschreven waren. Zo werd in 2001 het werk Pronita van Gildenbondslid Mari van Gils voor het eerst onder leiding van de componist ten gehore gebracht. Veel romantische bewerkingen (Capriccio Italien, Suite uit het Zwanenmeer, Peer Gynt Suite, l’Arlesienne, opera en operette overtures),  arrangementen van recenter datum (werken van Shostakovitch, Gershwin’s An American in Paris, baletten van Khatchaturian)  of originele werken voor harmonieorkest (Cap Kennedy en andere werken van Serge Lancen, Johan de Meij’s  Lord of the Rings, veel muziek van Alfred Reed, Transitions van Badings, Euphony van Toebosch, Bacchus on Blue Ridge van Horovitz) worden door de dirigent van de Gildenbonds in overleg met de orkestcommissie op de lessenaar gelegd.

“Lichte” muziek komt hierbij ruim aan bod als het soort concert daarom vraagt. Vaak worden stukken gekozen die op geen enkel concert misstaan zodat ze regelmatig uitgevoerd kunnen worden zoals de suites van Alfred Reed, pittige ouvertures of balletmuziek.

De harmonie nam inmiddels een LP en vier eigen CDs op en werkte mee aan een CD met 4 Boxtelse orkesten. Ook werden gedeeltes van de WMC optredens geselecteerd voor de desbetreffende verzamelCDs. Muziek van de Gildenbondsharmonie is ook te beluisteren op digitale platforms als Spotify: click hier om te luisteren.